‘Hoe werkt het?’

‘Hoe werkt het?’

Deze vraag wordt veel gesteld door geïnteresseerden die erover denken om te beginnen met wasbare luiers. Maar ook wel wordt deze vraag gesteld met eigenlijk de achterliggende vraag: hoe gaat dat dan met ‘de poep’?! In dit artikel hoop ik deze vragen te kunnen beantwoorden.

Luiers kiezen

Het begint allemaal bij het kiezen van welke wasbare luiers je wilt gaan gebruiken. Verdiep je eerst in de basisinformatie. Bijvoorbeeld in de vier types wasbare luiers en de verschillende materialen die worden gebruikt in wasbare luiers. Zie hier. De meeste gebruikers van wasbare luiers kiezen voor de nacht ook apart luiers die extra veel absorberen, bijv. deze. Dat het dan een wat dikker pakket is, is dan niet zo erg. Ook kun je nog kiezen tussen een sluiting van klittenband of drukknoopjes.
Als het mogelijk is: neem een consult! Voor een beginner kan alle informatie en alle merken die er zijn overweldigend zijn en hoe fijn is het dan als iemand alles rustig met je door  kan nemen en je vragen kan beantwoorden. Als je in de omgeving van Urk/Flevoland woont kun je bij mij een gratis en vrijblijvend consult krijgen. Een e-mailconsult of via een ander kanaal is ook mogelijk als de afstand te groot is.

Hoeveel luiers?

Gemiddeld worden 24 luiers aangeraden. En per 3/4 luiers een overbroekje in het geval van een tweedelig systeem. Gemiddeld genomen 7 overbroekjes. Als je pocketluiers gebruikt heb je per verschoning een hele set nieuwe luier (inleggers+pocketbroekje). Als je speciale nachtluiers wilt reken dan ieder geval drie luiers. We komen bij deze aantallen door uit te gaan van ongeveer acht verschoningen per etmaal en na twee dagen wassen. Na twee dagen heb je dan zestien luiers gebruikt (en evt. twee nachtluiers). Er liggen dan nog acht schone luiers en een nachtluier. De volgende dag heb je je gewassen luiers dan weer schoon (en droog? Dat ligt aan het materiaal van de luier en of je de droogmachine gebruikt). Als je kindje wat ouder wordt kun je waarschijnlijk wel minder vaak verschonen.

Omdoen

Dat is meestal niet veel anders dan bij wegwerpluiers. Bij een tweedelig systeem moet je de handeling twee keer verrichten maar dat is wel het meest lekproof. Klittenband lijkt het meest op het sluiten van een wegwerpluier en is het makkelijkst op maat te sluiten. Maar een drukknoopje ben je ook zo gewend en heeft ook weer z’n voordelen (slijt minder, klit niet in de wasmachine, is niet los te krijgen door een kind). Het is maar net wat je prettiger vindt.

Hoe de vieze luiers bewaren?

Je kunt een luieremmer gebruiken of een grote waszak. In de luieremmer zit een wasnet. De emmer is gewoon droog. Het wordt afgeraden om je luiers in water te laten staan! Als een baby borstvoeding krijgt is het helemaal makkelijk. Je hoeft geen inlegvellen te gebruiken. De borstvoedingspoep is helemaal wateroplosbaar. Je wasmachine lost dit allemaal voor je op ;-). Bij flesvoeding kan de ontlasting anders zijn. De ene moeder gebruikt dan wel een inlegvel, de andere niet. Maar als een baby vast voeding krijg, zo rond de 6 maanden dan wil je wel een inlegvel gebruiken. Je kunt kiezen voor wasbare inleggers, bijv. van fleece. Dan neem je de inlegger mee naar de wc en schud je de ontlasting boven het toilet uit. Een andere optie is een wegwerpvelletje. Het velletje met de ontlasting spoel je door de wc of je gooit het in een prullenbakje. Dat doe je dus met de poep 😉

Wassen

Na twee dagen neem je de emmer of waszak mee naar je wasmachine. Je pakt het wasnet of de waszak en gooit het (open) in de wasmachine. En je wasmachine schudt alles eruit! Dus in principe hoef je niet meer met je handen aan de vieze luiers te komen. Over een goede wasroutine heb ik een apart artikel geschreven zie hier. Het is niet moeilijk maar wel belangrijk om je luiers op de juiste manier te wassen!

Drogen

Inleggers, voorgevormde luiers, prefolds, hydrofielen kunnen meestal prima in de droogmachine. Ze blijven hier ook lekker zacht van. Overbroekjes en all-in one luiers mogen niet in de droogmachine. Het meest duurzaam en voordelig is natuurlijk het drogen aan de lijn. Bamboe droogt erg langzaam, houd daar rekening mee. De zomerzon is ideaal voor vlekken. De vlekken bleken zo weg! In de winter kun je een vlekje op de koop toe nemen (het wil niet zeggen dat je luiers niet schoon zijn) of de vlek met ossengalzeep bewerken en nog eens wassen.

Als je graag nog meer vragen beantwoord zou zien dan hoor ik het graag!

Plaats een reactie

Antwoorden

Je email adres zal niet worden getoond. Vereiste velden zijn gemarkeerd *

WordPress spam blocked by CleanTalk.